AVR Dragon – reverse engineering

Pří vývoji dochází ke standardním a nestandardním situacím, no a při jedné takové nestandardní situaci jsem si spálil programátor AVR Dragon. Připojil jsem ho totiž do zařízení které mělo zem posunutou o cca 50V, takže rozdílový proud tekl přes ISP/USB.

Důsledek byl spálený řadič USB v PC, vyhořelý ISP kabel a zdánlivě spálený programátor.

AVR Dragon je osazen dvěma CPU ATMega128 a ATMega2560. Mega128 je primární MCU a Mega2560 sekundární. Při flashování nového FW do programátoru se programuje také nejdříve primární a pak sekundární MCU.

Při hledání na internetu jsem našel dva rozumné zdroje ze kterých by se dalo něco vytěžit:

http://www.aplomb.nl/TechStuff/Dragon/Dragon.html

Častá závada je, že ve zdroji když odejde menič TPS61020DRCRG4. Na to stačí drátová propojka (pokud nepoužíváme programování vysokým napětím HVPP) jak je pěkně popsáno v ruském návodu.

U mě však byla závada složitější, primární procesor byl v pořádku, se sekundárním komunikoval (možnost přepálení FW) ale přes ISP už ne:( Jediné součástky vřazené mezi CPU a programovanou periferii jsou odpory a dvojité tranzistory BC857, ty byly v pořádku. Takže zbýval port na sekundárním CPU (AtMega2560). Ten se samozřejmě vyměnit dá, ale originální zavaděč v něm nebude:( Naštěstí měl Franta OK2JNJ v šuplíku také jeden mrtvý exemplář Dragona. Ten měl sekundární Mega2560 v pořádku, takže ho stačilo jen vyměnit. Vzhledem k tomu že jsou cesty k ploškám DPS zákeřně menší než 8mil (0,2mm), je oprava o to obtížnější. Po výměně Mega2560 Dragon plně ožil:)

Velký dík patří Frantovi OK2JNJ bez jehož oběti by má oprava nebyla možná.

Protože jsem nikde na internetu nenašel podrobnější popis desky rozhodl jsem se zbytky nefunkční desky obrousit a plošný spoj vystavit. Doufám že někomu v podobné situaci pomůže.

Dragon_brd1 Dragon_brd2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..