Stavba Kompresoru “z ledničky”

Kupovat stlačený technický plyn ve spreji, at už na ofukování nebo čištění je celkem finančně náročné. Proto jsem se rozhodnul postavit si vlastní kompaktní kompresor.

Po shlédnutí několika konstrukcí co jsem našel na internetu, jsem se rozhodnul pro stavbu konstrukce vlastní.
Požadavky byly následující:

  1. Malé rozměry
  2. Tichý chod
  3. Schopnost dosáhnout tlaku cca 1MPa

Jako hnací agregát jsem použil starý kompresor z ledničky, údajně je schopný dosahovat tlaku cca 3MPa, ja jsem se pri testech těsnosti snadno dostal na 1,7MPa.
Vzdušník je z vyřazeného práškového hasícího přístroje, objem 10l.
Rám je svařen z jeklu 20x20mm
V Horn….. jsem nakoupil mosazné příruby a redukce, v obchodu specializovaném na svářecí techniku a vzduchotechniku pak zpětný ventil, přetlakový ventil a kohout, z Ebay potom regulační ventil a tlakový spínač.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zvláštní kapitolou je těsnení spojů, já mohu jednoznačně doporučit těsnící nit “Tangit”. Na koudel, teflonovou pásku apod. zapomeňte. Teflonová páska se může jen dotahovat a pri nasledném povolení se snadno trhá, koudel je už dnes myslím překonaný materiál. Stejně nejlépe drží pájené spoje 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Při tlakových zkouškách jsem se dostal na 0,5 MPa za 5 minut chodu, na 1MPa za 12 minut a na 1,7MPa za 23 minut. Těsnost jsem zkoušel roztokem saponátu a vody.
Olej co byl v agregátu z ledničky jsem vylil, a nahradil (nevěřil jsem čistotě) ho kompresorovým olejem bězně dostupným (Horn….). Oleje stačí cca 0,4l.

V první verzi jsem ještě neměl tlakový spínač a redukční ventil. Většina spojů byla pájená a na jejich těsnost jsem si nemohl stěžovat. V druhé verzi jsem zapojení upravil, věršina spojů je těsněných nití tangit “po pár pokusech je to v ruce” a ve zkoušce také obstály, přesto ze výrobce udává maximální tlak pro plyn 0,3MPa:)

Jako další úpravu chci připojit druhý vzdušník ve kterém bude vytvořen podtlak, zatím mám vyzkoušeno -300 mBar.

Na posledních obrázcích je vidět verze kompresoru, s se spínačem tlaku a redukčním ventilem.
Jako poslední bych chtěl uvést jeden malý problém se zpětným venentilem. Ke svému dokonalému uzavření potřebuje náhlý pokles tlaku v soustavě před ním. To je realizováno ventilem v tlakovém spínači který je spřažen s posuvnou čásní spínače (kontakty). Pokud je ovšem průtok vzduchu při startu příliš malý, ventil se neuzavře a tlak uniká. Proto jsem ve ventilu vyměnil protitlačnou pružinku za slabší, aby se ventil spolehlivě uzavíral i při menších průtocích, jak je vidět na posledním obrázku.

37 Replies to “Stavba Kompresoru “z ledničky””

  1. Dobry den prajem . Mohli by ste mi prosim napisat ake diely ste pouzili na stavu kompresoru/myslim nazov dielov a znacku/ a kolko vas vysla cela stavba ?

    • Dobry den,
      ram je svaren z jeklu (100kc), kompresor byl stary vyhozeny, lahev z hasiciho pristroje take. Pretlakovy ventil a tlakovy spinac (700kc) jsem koupil v eshopu co se zabyvaji svarovaci technikou / kompresory. Spojky, kolena, opletenou hadici mam vse z hornbachu z jejich vodovodniho programu.
      Celkem stavba vysla na cca 2000kc

  2. Zdravím, chci se zeptat co je tam za parametry tlakového spínače a na kolik barů je tam přetlakový ventil?

  3. Dobrý den.
    Chystám se na podobnou stavbu, ovšem s dvěma kompresory. Teprve ale budu kupovat “drobné” komponenty.
    Prosím o rady:
    – u zpětného ventilu, který se prodává na netu, je i otvor pro připojení do tlakového spínače, uvádí se jako “odlehčovací” – u Vás jej máte schválně uzavřen šroubem?
    – jak jste připojil přetlakový ventil na tenkou rourku z motoru kompresoru? Vím, že to jde i hadicí a tu pak sevřít sponkami, ale Vaše řešení (asi pájením na měkko?) je přece jen elegantnější. Ale co je to za šroub, do kterého “trubička” právě pasuje? Vypadá to jako napájení s jednou vloženou trubičkou mezi šroubením a “trubičkou” motoru kompresoru?

    A závěrem prosím – nenašel jsem tak levné ceny komponent na internetu, jak je sám uvádíte (jde mi o přetlakový ventil, zpětný ventil, kohout, tlakový spínač, manometr a filtry) – můžete mi prosím poskytnout kontakty na prodejce? Děkuji MOC 🙂

    Závěrem pouze technická: Váš typ láhve hasicího přístroje se dle normy testuje na 30 bar. Více bych to v žádném případě nezkoušel :-), byť dobrý chladničkový motor dokáže i dvojnásobek (vyzkoušeno), ale opět nedoporučuji.

  4. Dobrý den,
    podobné zařízení jsem postavil před lety.. Problém byl, že bez odlučovače oleje na výtlaku kompresoru by se zadřel. Z podstaty věci, chladicí okruh je uzavřený a s mediem jde olej v okruhu.
    A tady se neměl kam vracet.Naopak, zůstával na dně nádoby. Přitom tlaku dosáhl, pístní kroužky byli těsné. Doporučuji na dno “vzduchojemu” svrtat a našroubovat ventil pro vypouštění zkondenzované vody.
    Díky

    • Dobrý den, také jsem si postavil podobné zařízení, ovšem mám problém se zkondenzovanou vodou, která se tam tvoří a foukám ji tak na věci, které ofukuji. Vyřešili jste toto někdo nebo vám tahle věc nevadí? Díky.

      • Dobrý den,
        tohle musí spolehlivě vyřešit odlučovač vody, u mě funguje na 100%. Na vstupu kompresoru mám sací filtr (palivový na benzin) a čistita postačuje i na servis a ofukování optických částí.

  5. Dobrý den, po inspiraci na těchto stránkách jsem si zhotovil podobný kompresor, jen ,,zápasím,, s pružinou odlehčovacího ventilu, pořád mi uniká vzduch přes tlak. spínač. Můžete mi prosím napsat, rozměry pružiny, kterou jste použil, nebo zda-li jste ji použil z nějakého dostupného zdroje?
    Děkuji

    • Dobrý den,
      tuto úpravu jestě nemám sám dokončenou, otvor ve spínači mám zaslepen. Chce to rozebrat ventilek ve spínači a podle typu pružinku vyměnit za slabší.

  6. Dobrý den, rád bych se zeptal jestli netušíte jaký má kompresor z ledničky zhruba výkon v l/min ?
    Bohužel se mi to nikde se mi to nedaří nalézt. Děkuji

    • Dobrý den,
      tento údaj bohužel také nemám…Ale mám vyzkoušeno že kompresor z klasické Calex ledničky naplní 10l vzdušník za 12min na 1MPa.
      Michal Grygárek

      • dobry den,
        jednoduchy vypocet 10l=0,01m3 a 1Mpa=10bar , tzn ze za 12 minut se do zasobniku vejde 10*0,01m3 vzduchu, coz je 0,1m3 vzduchu coz je 100l
        takze to ma vykon 100/12 coz je cca 8,3l/min.
        Dobre na pouziti vzduchu ze zasobniku (ofuk),ale na dlouhodobejsi prutok vzduchu je lepsi za cca 3-4000 koupit kompresor s 5-10 litru zasobnikem a cca vykonem 180l/min… (nasel jsem i 12l zasobnik 220l/min – https://www.mall.cz/kompresory/stanley-kompresor-bezudrzbovy-hy-2271012
        Take jsem uvazoval o stavbe,ale protoze mam kompresor bez zasobniku,tak jsem si ten saci vykon radeji spocital dle udaju p Grygarka (ze zkusenosti je maly).
        Bohous

        • Dobrý den,
          díky za výpočet a informace. Průtok je samozřemě menší, na ofuk stačí…Ale hlavně je kompresor z ledničky s hlučností úplně jinde než ten v odkazu.
          Ten pokud se pod stolem nenadále spustí, přivodí infarktový stav:)

        • V lidlu mivaji Sací výkon: cca 260 l/min se vzdusnikem 25 nebo 50 litru za 2000 nebo 2500 Kc…

          Ten druhy uz je i na strikacimpistoli a naradi. Na ofuk elektroniky staci neco mensiho…

  7. Zdravím, je nutné vylévat původní olej a nahrazovat ho jiným? V případě že ne, jaký olej bych měl dolévat po určité ztrátě vlivem používání kompresoru?

    Jak jste olej dostával ven, pouze jste kompresor naklopil nebo jste ho vysával?

    • Dobrý večer,
      olej není nezbytné měnit, já to dělal pro dobrý pocit kompresoru:) Olej je obyčejný kompresorový a starý jsem nechal volně vytéct…

      • Dobře. díky za odpověď. Teď mi ale ještě řekněte, jakým olejem dolévat, pokud tam nechám ten původní. Víte něco o typu oleje, který tam je z výroby?

        • Původní náplň se mi nepodařila zjistit, olej musí být co nejřidší(asi by byla dobrá i hydraulická kapalina). Já použil kompresorový olej který je k dostáni v Hornbachu.

          • Původní olej se dá zjistit podle použitého chladiva. Ten olej a chladivo jsou totiž spolu rozpustný za tekutýho stavu. Každý druh chladiva má svůj druh oleje. Než začnete do toho kompresoru lít olej jiný, odlejte vzorek původního a smíchejte jej ze vzorkem toho, co tam chcete dát. Směs pak nechte nějakou dobu odstát.. Pokud se nesrazí, můžete jej tím olejem nahradit.
            Pár kompresorů, co mi prošlo rukama, tak žádný pístní kroužky neměly. Pístem byl hliníkový váleček intenzivně zkrápěný olejem, co cáká z horní strany duté hřídele. olej mezi válečkem a válcem podle mě dělá těsnění.

  8. Tak nevím.
    Taky rád kutím, ale pokud cena dílů na toto zařízení je 2000, tak je to škoda práce. Dá se koupit kompaktní kompresor, který nefluše olej za 2000 Kč. Např. tady: http://www.naradi-vzduch.cz/levnekompresory-cz/eshop/38-1-Kompresory/0/5/11158-Nuair-8215180-Simply-Revolution-Air-bezolejovy-kompresor
    Výkon je minimálně 15x větší, nemusíte čekat až se za 10 minut nafoukne vzdušník, který je při ofukování pilin z maflíka do 20 s prázdný. Takže drahocenný čas ušetříte 2x. Jednou při stavbě a podruhé při čekání až se to nafoukne. Ale kutilovu potřebu vyrobit si to sám plně chápu. Jen bych ten minimax udělal odpojitelný na rychlospojku a pak se s tím dají snadno obejít a dofouknout např. kola u auta. (10l natlakovaných na 8 atm nafoukne 14″ kola na 2 atm)

    • Dobrý den,
      samozřejmě koupit již kompresor hotový je taky možnost. Já chtěl zužitkovat agregát ze staré ledničky, navíc nemám problém s náhradními díly.
      Co se týče výkonu, na mé aplikace stačí naplněný vzdušník na celodenní práci (ofuk jemné elektroniky, optiky), takže doba plnění mě netrápí. A pokud se kompresor nečekaně zapne, nepřivodí mi svou hlučností infarktový stav, jako ten vámi odkazovaný.

      • Taky zdravim.. nad stavbou take uvazuji z hlediska toho. Ze v dilne mam normalni dvou valcovy kompresor a 160 vzdusnik parada pro peloucha i nastrikani auta atd proste poloprofi. Ale premyslim nad nejakym pohodovym kompresorem domu ale hlavne tichym vzdusnik mi bude stacit 50-80 litru o kompaktnost mi nejak. Nejde hodim ho do skrine . A je mi prakticky jedno jestli se to bude foukat pul hodiny nebo i dve. zajimaj me dve hlavni veci zda li je kopresor i po takoveto uprave tichy jak lednice a jestli vydrzi jet hodinu v kuse. Bez prehrati pripadne. Jak zajistit chlazeni. Doma mam snad tri kompresory. Vzdusnik muzu klidne pouzit i propan butanovku. 🙂

        • Zdravím,
          80l vzdušník je asi na jeden kompresor dost, viděl jsem ale řešení s více kompresory. 12l vzdušník se na 0,9MPa tlakuje 11min. Co se týče hlučnosti, tak kompresor je o něco hlučnější než v lednici(s oběhem chladiva), ale to je možná můj subjektivní názor. Každopádně je to pořád to nejtišší řešení. Agregát vydrží jet i hodinu, to se už teploty stabilizují. Je fakt že potom má teplotu k 60°C, ale i v ledničkách jsou tyto teploty běžné.

  9. Dobrý den.
    Získal jsem od kamaráda kompresor z lednice, ale je to německý kompresor Danfoss a zvláštní je tím, že běží absolutně tiše a neprská žádný olej, ani po delším provozu. Tak nevím, jestli je nutné občas přicucnout trochu oleje jak je potřeba u běžných lednicových kompresorů. Nerad bych něco pokazil, protože pracuje naprosto perfektně. Předem děkuji za odpověď.
    Tomáš Hylmar
    Jičín

    • Dobrý den,
      tyto kompresory nejsou skutečně konstruovány pro provoz bez maziva. Na začátku jsem vyměnil stávající olej za kopresorový. Olej nijak neprská ven ani u Calex kompresorů. Od té doby jsem olej již nekontroloval a vše běží bez problémů dodnes (6 let).

  10. Dobrý den.Jak jste řešil problem při poklesu tlaku vzduchu když má kompresor zapnout musím počkat až vychladne rozběhové relé. Děkuji V.Přibyl

    • Dobrý den,
      mám v systému odlehčující ventil, ale ani tak se někdy nevyhnu stavu, kdy musím počkat, až relé schládne. Je to prostě teplotní ochrana, která tam musí zustat.

  11. Dobrý den, prosím o radu. Stavím v podstatě to samé jako Vy a chci se zeptat, když jste vylil starý olej z kompresoru, kudy jste tam dostal nový? To jste ho tam normálně vstriknul trubickou? Případně kterou? Děkuji za odpoved

    • Dobrý den,
      nový olej jsem nechal prostě nasát vstupní trubičkou kompresoru. Trubučka ústí jen do komory, ne přímo do pístů.

  12. Dobrý den. Mám v plánu postavit něco podobnho a prosím o radu. Je vhodné, případně použitelné použití nádoby od domácí vodárny? mám jednu přebývající, obsah cca 50l.
    Předem děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      domácí vodárny pracují zpravidla s tlakem 0,2-0,4MPa. Otázka je na co je zkoušena tlaková nádoba. Pokud však vyhoví tlakem, použil bych ji.

  13. Dobrý večer.
    Na štítku je uvedeno:
    max. working pressure: 10bar
    factory precharge: 1,9bar

    • Tak to je do 1MPa, dejte tam přetlakový ventil na 1MPa a mělo by to být vše OK. Jen jeden kompresor z ledničky bude takovýto vzdušník plnit na tlak 1MPa cca hodinu:)

  14. Dobrý den, také si stavím podobný kompresor a řeším problém úniku tlaku u ventilku v tlakovém spínači. Jak se vám podařil rozebrat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..