Skladování SMD součástek

S množícími se součástkami typu SMD v mé laboratoři jsem začal řešit problém, jak je efektivně skladovat. Celé kotouče po cca 5000 kusech samozřejmě nemám a nepotřebuji. Nastříhané části papírových proužků s SMD jsou zase dosti nepřehledné, navíc zabírají poměrně mnoho místa, součástky se z nich postupem času vysypávají a mísí s ostatními. Toto je například u keramických kondenzátorů (které nemají popsaná pouzdra) dosti nepraktické. Také hledání konkrétní hodnoty může být někdy problém. Pásky sice jdou popsat, ale pokud se zásoba tenčí, případně je pásků s jednou hodnotou více, je to stále více problematické. Z těchto důvodů jsem začal uvažovat nad nějakým rozumnějším způsobem uchovávání součástek.

Vzhledem k tomu, že často opravuji nejdůznější přijímače, transceivery a vyvíjím vlastní elektroniku, potřebuji celou škálu hodnot řady E12 a vyšší. K tomu samozřejmě velké množství tranzistorů bipolárních i unipolárních, diod a indukčností.

Nejdříve jsem vše skladoval v šuplíkovém systému firmy MARS Svratka. Toto se však brzy stalo dosti nepřehledným a šuplíčků bych potřeboval veliké množství, na což nemám bohužel místo. Zkoušel jsem také různé plastové uzavírací boxy. Do nich se už musejí součástky vysypávat, součástky se pak lepí na stěny nebo se díky nedoléhajícím dvířkům dostávají ven. Navíc se do jednoho boxu vejde cca 10 hodnot, což není mnoho.

Nakonec jsem začal používat na skladování SMD komponentů skleněné vialky o objemu 1,8ml – do jedné se vejde cca 1000ks součástek velikosti 0603. Jedná se o lahvičky s uzavíracím vrškem na závit s teflonovým těsněním. Součástky tak jsou i dobře chráněné před okolním prostředím.




Celou řadu E12 rezistorů a kondenzátorů mám umístěnou v kufříku na CD/DVD, kde jsou rozmístěny v plastové matrici. Zbylo dosti místa (14×4 pozice) pro chemii a další součástky. V tomto kufříku mám v současné době cca 25 000ks pasivních součástek příslušných hodnot. Nejčastěji používám velikost pouzder 0603. V lahvičkách s příslušnou hodnotou však mám i velikosti 0805 a 1206. Vialky s rezistory jiných řad (E24/E96), indukčnosti, tranzistory, diody a další skladuji v šuplíkovém systému firmy MARS Svratka. Do jednoho šuplíčku se pak vejde 40 typů/vialek a v každé může být cca 300ks SOT23.

2 Replies to “Skladování SMD součástek”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..