Transvertor pro 10GHz – 3cm – dle DB6NT

Ani jsem netušil, že ve mě letošní návštěva SHF setkání ve Třech Studních, na kterou jsem se vlastně dostal náhodou, zanechá takový dojem. Netrvalo ani dva měsíce a stavebnici transvertoru pro 3cm pásmo mám na stole:)

“Transvertor je vlastně takový poloviční transceiver…”

Účelem Transvertoru je měnit (transvertovat) vstupní kmitočet na jiný(výstupní) v tomto případě se mění kmitočet 10 368MHz na 144MHz. Jak toho ale dosáhnout?

Transvertor obsahuje vstupní obvody a zesilovače pro přijímač, budící obvody a koncový stupeň jako ve vysílači…jen končí 1. mezifrekvenčním směšováním – kam připojíme náš existující transceiver. Základem všeho je oscilátor, ten kmitá na 106,5MHz vynásobí se 96x až na kmitočet 10224MHz čož je právě 144MHz od našeho požadovaného pásma.

Takže pokud máme vhodný signál z oscilátoru (10224MHz), můžeme jej smísit ve směšovači s (mezifrekvenčním) signálem (144MHz). Výsledkem budou dva kmitočty, součtový a rozdílový, ovšem pouze na součtový máme naladěný filtr a tím jej vybereme.
Toliko úvod a hurá do stavby…

Příchozí krabiceObsah1Obsah2

 

 

 

Obsah3 Odpory + kondenzátory Polevodiče + ETC

 

 

 

 

 

Balení obsahuje všechny potřebné součástky, DPS, pocínovanou krabičku, konektory, popisky a samozřejmě návod. Ten je poněkud stručnějšího rázu a předpokládá se určitá zkušenost s montáží SMD a EDS ochranou.

Pocínované plechy jsem vložil do jednoho z víček sestavil aby vše pasovaloa zapájel.

Poté jsem označil místa pro otvory konektorů a průchodkových kondenzátorů, vyvrtal, odjehlil… Veškeré mechanické komponenty jsou přesných rozměrů a jejich nesprávné složení vede k vnitřnímu pnutí DPS.
Připravené nářadí ESD náramek a rukavice Rozložená krabička

 

 

 

Montáž Montáž Montáž

 

 

 

 

Toť výdledek prvního dne, tedy cca 6hodin práce

V průběhu druhého dne se mi podařilo osadit zbytek součástek, instalovat krystal s vyhřívacím připravkem a na závěr odstranit zbytky tavidel izopropylalkoholem.
Suma práce cca 10hodin.

Osazeni1 Osazeni2 Osazeni3

 

 

 

 

Behem třetího dne se mi podařilo oživit všechny části transvertoru, jediným zádrhelem byl základní oscilátor. Ten totiž nekmitá ihned po přivedení napájecího napětí, ale až ve specifickém rozsahu naladění jádra a to je třeba najít. Jiné problémy se nevyskytly.

Detail RX/TX s popisy Sestaveno detail konektory

 

 

 

 

Abych co nejpřesněji naladil XCO, připojil jsem spektrální analyzátor až za násobič 2556MHz a tam sledoval kmitočtovou odchylku. Pásmové propusti jsem ladil na minima/maxima napětí na měřících bodech dle návodu DB6NT. Stejně tak praconí body FET tranzistorů.

Sestaveny_transvertor Rozostreno Mereni

 

 

 

 

Při měření výkonu, pro které je transvertor vybaven směrovou odbočnicí na DPS – odpovídá napětí 1,2V cca 200mW. Já jsem při buzení 500mW na IF dosáhnul 1,4V ss na detektoru odbočnice (225mW). Teď zbývá změřit výkon nějak sofitikovněji, bohužel pro pásmo 3cm prozatím nemám jiné měřící přistroje a svou aparaturou končím na cca 5,2GHz.

Osazení a “základní” oživení transvertoru jde bez problémů stihnout za cca 16hodin práce (Zvláště při vědomosti že Polní den začíná za 15 dní:)

Pájení Horny První testy prvni_sestava

 

 

 

 

 

Samozřejmě jsem dosud neměl žádnou vhodnou anténu pro pásmo 3cm, proto jsem pro první pokusy spájel 14dBi Hornu, ta je napájena kouskem vlnovodu se sondou. Po zapnutí transvertoru s připojenou anténou jsem okamžitě zaslehnul pomalu se přelaďující signály, to bylo rušení z mikrovlnných datových spojů. Přelaďování pak bylo způsobeno počátečním vyhříváním krystalu (106,5MHz) a všeho dalšího. Samotný krystal na sobě má keramickou destičku s vyhřívacím obvodem, který drží teplotu na 40°C ± 0,1ºC.

Po vyhřátí celé krabičky transvertoru na provozní teplotu jsem dostavil základní oscilátor na kmitočet 106,5 MHz. Chybu jsem měřil na kmitočtu 2556MHz, tedy 24-té harmonické.
Tento kmitočet se dále nádobí 4x, na kmitočet 10,224GHz kde tím pádem bude 4x větší kmitočtová chyba.

Mě se podařilo krystalový oscilátor naladit s chybou ± 10Hz. Násobič násobí celkem 96x a tak se dostávám na celkovou chybu ± 1kHz. Pokud budu brát jako kmitočtový normál svůj Rohde&Schwarz FSB, který má stabilitu referenčního oscilátoru 10MHz < 10-8  Hz.

Ve svém domovském QTH jsem zaslechnul pouze dva majáky OK0ET a OK0EP, musím dodat že oba dva pomocí odrazů od velkých kancelářských budov které mám cca 5km od sebe a je na ně přímá viditelnost:) Na Cukrák mám také viditelnost přímou, ale maják pro 10GHz tam od jisté doby není. Maják OK0ET se mi podařilo najít na klitočtu 10 368,887MHz , chyba tedy byla ± 5kHz. Což je na první pokusy myslím dobré.

Stabilita oscilátoru je velmi důležitá, chyba 1Hz na základním kmitočtu 106,5MHz je na konečném 96x větší, takže pokud bude vyhřátý oscilátor “courat” o 20Hz bude konečný kmitočet ±1920Hz.

Sestaveno

 

 

 

 

Test na OK0EA – cca 120km, poslech odrazu od kancelářských budov na Budějovické (Praha)

 

Dalším vylepšením bude:

  • PLL oscilátor 106,5MHz s referenčním vstupem 10MHz – pro větší stabilitu
  • Preamp
  • PA

Článek budu průběžne aktualizovat…

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..